0800331468

Як розпізнавати фальшиві євро?

Євро займає почесне друге місце за значимістю та популярностю після американського долара. Незважаючи на свій молодий вік, дана валюта вже стала національними грошима 19 країн Європи. Нею можна також розплатитися в будь-якій країні світу або обміняти в будь-якому банку/обміннику. Найбільше EUR використовують в Бельгії, Німеччині, Іспанії, Греції, Італії, Мальті, Естонії та інших країнах ЄС. Її купюри мають максимальну кількість захисних знаків, які оберігають євро від підробок, хоча вони іноді і трапляються. Багато фальшивомонетників не бояться кримінальної відповідальності і друкують фальшиві купюри в великих кількостях. Як правило, більша частина фальшивок поширюється туристами, які обмінюють гроші на чорних ринках або тіньових пунктах обміну. Найчастіше шахраї підробляють купюри номіналом 20,50 і 100 євро. Як уберегти себе від несправжніх грошей і як навчитися виявляти підробку - розглянемо далі.

Ознаки фальшивих EUR

Фальшиві євро ознаки

Фальшиву євровалюту виявити так само проблематично, як і підробити, адже на ній розташовані численні захисні елементи, які складно запам'ятати звичайному туристу. До явних ознаках фальшивок відносяться:

  • збільшена товщина банкноти;
  • відсутність пізнаваного "хрускоту" при зминанні купюри;
  • гладка фактура паперу без рельєфних елементів;
  • голограми не переливалася райдужними відблисками під різними кутами;
  • відсутня магнітна стрічка;
  • на світлі не видно захисних водяних знаків;
  • відсутність світіння прапора і волокон;
  • під ультрафіолетом зоряне коло виглядає більш яскраво.

Знаючи ці основні ознаки, ви не будете потрапляти в делікатні ситуації, особливо за кордоном, адже торгівля і збут фальшивих грошей тягне за собою кримінальне покарання, штраф та інші санкції. Не забувайте, що всі банкноти євро мають загальний дизайн незалежно від номіналу. Сьогодні в побуті перебувають євро номіналом від 5 до 500 EUR, в деяких країнах купюри номіналом 200 і 500 євро не випускаються.

Як зрозуміти, що купюра - справжня?

Справжні банкноти євро мають ряд особливостей. Наприклад, вгорі можна намацати рядок з абревіатурою ЄЦБ на 5 мовах. Друкуються euro на спеціальному бавовняному папері, який відрізняється від звичайного. Серійні номери справжніх купюр складаються з букви і 11 цифр. Хаотичні елементи друку в білому полі банкноти об'єднуються при розгляданні купюри на світлі в число, яке уособлює номінал банкноти. Якщо уважно подивитися на купюру з лупою, можна розгледіти різні написи, зроблені мікро-печаткою. Це може бути слово «EURO», цифри номіналу або символ «€». На підроблених грошах їх немає!

Якщо вам в руки потрапила купюра, яка викликає сумніви, розгляньте її детально. Можете також звернутися в банк, де зможуть підтвердити або спростувати достовірність грошей. Зробити це можна і в мережі обмінних пунктів Кіт Груп, які розташовані по всій Україні, включаючи Чернівці.