0800331468

Види детекторів валют

Сьогодні каси банків і обмінних пунктів обов'язково повинні бути оснащені спеціальним обладнанням - детекторами справжності валют, саме вони швидко і якісно перевіряють банкноти на справжність і виявляють підробки. Налаштовуючи детектор, в нього вноситься певна програма, яка зчитує водні та магнітні знаки, ультрафіолетові мітки, мікротекст, особливості фарби та ін. Аналізуючи гроші, прилад порівнює їх параметри з заданими стандартами, а коли виникають розбіжності, то сигналізує про це.

Різновиди детекторів

Детектор валют

Сучасні банки використовують 2 типу детекторів:

  • переглядовий;
  • автоматичний.

Переглядове обладнання виконує ряд перевірочних операцій під керівництвом оператора. За типом детекції такі детектори бувають ультрафіолетовими, інфрачервоними, універсальними. Щоб перевірити в них гроші на справжність, потрібно:

  1. Покласти гроші в спеціальний слот.
  2. Почекати, поки детектор просвітить їх.
  3. Потім на екрані агрегату з'явиться картина купюр.
  4. Якщо мітки Держзнаку відображаються, значить гроші справжні.

Автоматичні детектори здатні самостійно робити аналіз і визначати справжність грошей. Це обладнання цілком точне і використовує одночасно кілька типів перевірки. Коштує воно дорожче переглядового, зате воно надійніше і точніше. Якщо датчик знайде фальшивку, то він видасть звуковий сигнал і виведе інформацію на екран, при цьому помилка через людський фактор виключається.

Які функції детектора варто враховувати при його покупці?

Вибираючи датчик, потрібно враховувати кількість купюр, які він може перевірити. Є 1-валютні і мультивалютні. Також варто враховувати тип перевірки:

  • ультрафіолетові датчики мають особливий випромінювач, який виявляє на грошах захисні знаки. Їх використовують також для перевірки документів на справжність. Коштують такі датчики недорого, при цьому вони можуть помилятися;
  • інфрачервона перевірка вважається більш надійною. На вбудованому моніторі гроші відображаються в ІК-випромінюванні, яке відображає приховані захисні знаки. Коштують вони дорого, при цьому касир може помилитися при підрахунку купюр;
  • комбінована перевірка - більш практичний і універсальний варіант. Вони мають УФ-лампи, ІЧ-датчики, збільшувач, магнітний датчик. Такі моделі, як правило, автоматизовані.

На сучасному фінансовому ринку більшість детекторів перевіряє національну валюту, при цьому можна знайти апарати для доларів, євро та інших валют. Виходячи з розмірів і типу підключення можна знайти стаціонарні і переносні моделі:

  1. Стаціонарні підключені до електромережі, вони потужні і надійні, перевіряють купюри відразу за кількома захисними ознаками.
  2. Переносні, вони мають невеликі габарити, невелику вагу, працюють від акумулятора або батарейок, підходять для експлуатації в будь-яких місцях, зручні і прості в користуванні.

Правильно підібраний детектор є гарантією того, що перевірка купюр на справжність пройде швидко і на вищому рівні, з мінімальними похибками.