0800331468

Что такое Межбанк?

Не всі знають, так таке Міжбанк. Щоб офіційно реєструвати ці валютні операції, Національним банком була розроблена спеціальна система. Валютний ринок міжбанку працює по буднях з 9:00 до 17:00, після торгової сесії НБУ щодня оновлює актуальний курс валют.

Підсумки торгів на міжбанку і стають тією базою, на якій Національний банк України визначає середній міжбанківський валютний курс і розраховує свої офіційні курси на наступний день. Варто розуміти, що дані цифри актуальні для банків, а ось пункти обміну і чорний ринок визначають свій курс, який може відрізнятися і змінюватися багато разів протягом дня.

Як працюють українські банки на міжбанку?

Якщо в банку є досить коштів, то він здатний задовольняти запити клієнтів самостійно. Але в будь-якому випадку, він зобов'язаний вести звітність в системі Валкла, щоб НБУ відстежував тенденцію динаміки валюти.

На міжбанку проводяться такі види угод:

  • «Тод» - розрахунок в момент укладання угоди;
  • «Том» - розрахунок на наступний день після укладення угоди;
  • «Спот» - розрахунок на місці або на інший робочий день;
  • «Своп» - двостороння угода, пункти якої прописуються в договорі за участю двох сторін. НБУ укладає подібні угоди не більше, ніж на 3 місяці.

Юридичні, фізичні особи, ФОПи та інші організації також можуть робити міжнародний обмін, для кожного з них прописані певні правила обміну.

Хто може купити валюту на міжбанку?

За поточним валютним законодавством України, купувати валюту на міжбанківському ринку можуть не тільки банки, а також юридичні і фізичні особи. На тлі економічної кризи, викликаного пандемією коронавірусу і підвищеного попиту населення на інвалюту, НБУ застосовує різні інструменти для регулювання і стримування курсу. Для згладжування різких коливань НБУ виходить на міжбанк з валютними інтервенціями, влаштовує валютні аукціони і не тільки.

Дані з міжбанку не публікуються у вільному доступі, можна ознайомитися з орієнтовними курсами на фінансових сайтах, але вони часто неточні, тому не варто їх брати до уваги для оперативного прийняття рішень. За підсумками торгів на міжбанку НБУ розраховує середній курс, який є основою для розрахунку офіційних курсів НБУ не наступного дня.

Якщо ви хочете знати максимально точний актуальний курс, звертайтеся до фінансових експертів, які користуються надійними джерелами інформації. Можете також знайти ідеальний курс в мережі обмінок Кіт Груп. Якщо вам потрібно швидко і вигідно обміняти валюту, то вам сюди.