• {{user.userFirstname}} {{user.userLastname}}
  • Вихід

Банкноти з полімеру

Полімерні гроші

Пластикові гроші – це банкноти з унікального матеріалу – полімеру, тому їх практично неможливо підробити порівняно з аналогами з паперу. На пластикових банкнотах є унікальні засоби захисту, які на папері застосувати неможливо, наприклад, прозорі елементи. Головна мета випуску полімерної купюри – продовжити її термін придатності. Щороку у світі виробляється 100 мільярдів банкнот, але все лихо в тому, що ці гроші довго не живуть. Паперові гроші зношуються за п'ять років, за цей час вони проходять через 30 – 50 тисяч рук та ще один мінус – їх легко підробити.

Чому багато країн поступово відмовляються від звичних паперових грошей на користь полімеру?

Пластикові гроші довговічніші і ходитимуть у обігу вдвічі довше, ніж паперові, а це приблизно вісім – десять років. Єдиним недоліком полімерних грошей є те, що вони набагато дорожчі у виготовленні. Але у них є маса переваг: їх практично неможливо зіпсувати, вони не мнуться, не рвуться, чистіші, на них накопичується менше бактерій, не вбирають у себе вологу і бруд, безпечні, зносостійкі, довговічні.

Пластикові гроші в обігу вже тридцять років і зараз користуються цими грошима в 55 країнах. Перші банкноти із пластику з'явилися в Австралії, купюри номіналом 5, 10, 20, 50, 100 австралійських долара виготовлені з полімеру та мають повністю прозорі елементи, а появі пластикових грошей передувала поява великої кількості фальшивих купюр, особливо 10 доларів. Загалом у світі на сьогоднішній день надруковано приблизно 50 мільярдів пластикових банкнот і з кожним роком кількість їх збільшується.

Україна поки не планує виробляти пластикові банкноти, навпаки, вся національна валюта виготовлятиметься з натуральних матеріалів (з льону). Деякі країни випускають лише пам'ятні пластикові банкноти, приурочені до якоїсь події, а є держави, де полімерні гроші вибрали для постійного використання. Це Канада, Румунія, Мальдіви, В'єтнам та Австралія, частково пластикові гроші використовують Ізраїль, Великобританія, Мексика, Сінгапур та багато інших країн. У деяких країнах паперові гроші вже не випускаються, але вони поки що є в обігу. Австралія стала першою країною, яка повністю перейшла на пластикові гроші у 1996 році.

Ось основні плюси пластикових грошей:

  1. Пластикові гроші мають три рівні захисту. Найголовніший захист – це матеріал, з якого виготовляється банкнота, тому гроші неможливо підробити.
  2. Полімерні гроші не горять, але вони плавляться за високих температур. Перш ніж почалося їх виробництво, пластикові гроші пройшли різні випробування водою, температурою тощо. Австралійські пластикові купюри мають спеціальні знаки для людей з вадами зору.
  3. Такі купюри більш гігієнічні, ніж із паперу.
  4. Їхнє виробництво екологічне і не шкодить природі.
  5. Привабливий дизайн.

Найнезвичайніші пластикові гроші випущені в Придністров'ї. Пластикові монети теж існують, їх випускають різної форми (кола, ромби, квадрати) та різного кольору (зелені, блакитні, рожеві та ін.), це залежить від номіналу монети. Паперові гроші в Європі теж поступово витісняються пластиковими, у Великій Британії вже з'явилися перші пластикові 5 фунтів стерлінгів. Паперові гроші вважаються найбруднішими, а під час пандемії дуже важливо, щоб на руках було якнайменше бактерій та мікробів. Пластикові банкноти більш безпечні та екологічні, тому багато країн відмовляються від паперових купюр і переходять на полімерні гроші.